Monday, December 10, 2007

In your face, högerliberaler!

Hej alla barn, idag ska vi raljera med DN:s ledarredaktion, det blir väl kul?

Hanne Kjöller (längst till höger på bilden ovan) ondgör sig i dagens DN över Peking Express som går på femman. Hennes harang förtjänar att citeras i sin (kvasi-)helhet:

I Kanal 5:s dokusåpa "Peking Express" ska välbeställda skandinavier ta sig från Ryssland, via Mongoliet till Kina. Och det ska ske utan pengar. Egna pengar, ska man kanske säga, eftersom det ju faktiskt inte går att äta mat eller åka bil utan att någon betalar.

För att vi ska roas, och för att deltagarna ska ha en chans att vinna en halv miljon kronor, får mongolerna, som har en bruttonationalinkomst på ungefär en trettiondel av vår, helt enkelt bjuda till. Det gäller både privatpersoner och politiska företrädare. De linne- och minikjol- klädda skandinaviskorna uppsöker ett spartanskt inrett "kommunkontor" för att inför påslagna filmkameror be guvernören - och därigenom den mongoliska befolkningen - att ordna bil, bensin och chaufför åt dem. Vilket de också får.

Så går det till när det arroganta väst, rikt på allt utom inlevelseförmåga och anständighet, gör underhållning av andra kulturers gästfrihet och knappa resurser.


Hanne, Hanne, Hanne...

Var ska vi börja nånstans?

Du kan ha missat det, men allt som visas på tv är inte sant. Det allra mesta är faktiskt inte sant. Allvarligt talat: när var senast någon såg något som var helt sant på tv?
Har du hört talas om Michael Moore, Hanne? Han gör filmer som inte är helt sanna, fastän de kallas dokumentärer, fråga din kollega Peter om du inte tror mig. Sascha Baron Cohen gör något liknande, även om hans alster inte kallas dokumentärer. Sen finns det en kvinna som heter Evin Rubar. Hon gjorde en dokumentär som heter Könskriget. Har du sett den, Hanne? Tror du att allt i den är sant?

För inte så otroligt länge sedan fanns det ett program på tv4 som hette Fångarna på fortet. Såg du någonsin det, Hanne? Det var en tävling som byggde på stress, skulle man kunna säga. Eller det var iaf vad tittarna skulle tro. Sedan avslöjade en kvällstidning att det egentligen inte förekom någon stress, deltagarna låtsades bara stressa när kamerorna var påslagna. Har du hört talas om redigering, Hanne? Den allra enklaste formen av redigering är att stänga av och slå på kameran vid olika tillfällen.

Ärligt talat, tror Hanne Kjöller att mongolerna får stå för kostnaderna? Tror hon att "[d]e linne- och minikjol- klädda skandinaviskorna" inte är stylade för att framstå som kvintessensen av allt det som vi i västerlandet tror att de i österlandet ser som den västerländska livsstilens avarter. Tror hon att alla mongoliska "guvernörer" huserar i "ett spartanskt inrett 'kommunkontor'"? Skulle inte produktionsteamet gömma eventuella PowerBooks på guvernörens skrivbord innan kamerorna slogs på?

Är Hanne Kjöller så dum? Det tror jag egentligen inte. Tror hon att läsarna är så dumma? Det tror jag egentligen inte heller. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Vill hon säga att det är osmaklig underhållning även om det är fejk? Kanske, men borde hon inte skriva det i så fall?

Har du sett en wrestlingmatch nån gång, Hanne? Ska jag avlöja en sak för dig? Det är bara fejk.

1 comment:

Anonymous said...

Som du säger hennes namn hela tiden skulle man kunna tro att du var Carl Bildt